Haarwerkspecialist Janita Kroes mag nu weer knippen en verven

Als haarwerkspecialiste mocht ze tijdens de lockdown wel mensen met medische indicatie – bijvoorbeeld kaal worden door chemo – van een haarwerk voorzien, maar gewoon knippen en verven was uit den boze. Inmiddels is ook deze ban weer geheven en kan het knippen en verven weer beginnen.

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

Natuurlijk was Janita blij dat ze er in de achterliggende periode wel mocht zijn voor – met name – vrouwen die door chemo hun haar verliezen. ‘Ik help deze vrouwen met het vinden van het juiste haarwerk, zodat ze weer naar buiten durven’, vertelt ze. Tenslotte weet ze uit eigen ervaring wat deze verschrikkelijke ziekte met een mens kan doen. ‘Maar daarnaast ben ik erg blij dat ik nu ook weer mijn gewone werk als kapster mag hervatten. Vorig jaar was ik op de kop af dertig jaar kapster. Maar het jubileum viel, net als vrijwel alles met corona, een beetje in het water.’ Ze hoopt dat het dit jaar allemaal anders wordt.

Kankerpatiënten

Dertig jaar geleden rondde Janita een particuliere opleiding tot hairstylist in Utrecht af. Daarnaast is ze inmiddels ruim 12,5 jaar gediplomeerd haarwerken en aangesloten bij branchevereniging Anko als hairstylist en als haarwerker bij de sectie haarwerker van Anko. Ze werkt al jarenlang als zelfstandige. ‘Ik heb sinds 2007 een eigen bedrijf in Kampen; een eigen praktijk waar de privacy is gegarandeerd, met parkeerplaatsen op het eigen terrein.’ Maar wanneer mensen liever willen dat de haarwerkspecialiste/kapster hen thuis, of in het ziekenhuis, bezoekt, dan is ook dat mogelijk.
 
Wie een chemokuur ondergaat, merkt meestal al na de tweede behandeling dat het eigen haar begint uit te vallen. ‘Vooral vrouwen voelen zich daardoor erg onzeker en gaan liever de deur niet meer uit.’ Een sjaal of muts zou een oplossing kunnen zijn, maar riekt te zeer naar ‘kanker’. ‘Waar niet iedereen wil dat dit zichtbaar is’, weet Janita. ‘Vrouwen willen graag als vanouds, zonder vreemde blikken en confronterende vragen, de deur uit kunnen.’ Klanten kunnen dan een synthetisch of een haarwerk van echt haar kiezen dat heel dicht bij de eigen haarkleur ligt.
Begrip, oprecht medeleven en als ervaringsdeskundige weten waar je over praat; het maakt het verschil tussen haar en een willekeurige haarwerkspecialist. Als ervaringsdeskundige weet Janita als geen ander hoe belangrijk het is dat er naar je geluisterd wordt. ‘Ik maak geen keuzes voor klanten. Die maken zij zelf, op basis van een goed advies. Het resultaat? Zelfbewuste, strijdbare en trotse vrouwen die de wereld durven te laten zien dat ze er mogen zijn!’

Meer weten? Kijk op www.haarwerkspecialistkampen.nl

Share: