Bezoek aan zoutkamer helpt bij verlagen ziekteverzuim

Menige werkgever heeft er last van: werknemers met vage klachten. Ze zijn – zeker wanneer de R in de maand is – regelmatig verkouden, hebben hoofdpijn en verzuimen vaker dan u zou willen. Roland Prins van Zoutkamer Kampen heeft hiervoor een mooie oplossing: zijn zoutkamer.

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie


‘Vaak komen vage klachten voort uit luchtwegaandoeningen’, vertelt hij. ‘Met onze geconditioneerde lucht vol zoutkristallen krijgen mensen met COPD en andere luchtwegaandoeningen weer lucht.’ Maar ook mensen die geen luchtwegaandoeningen hebben, maar wel vaak verkouden zijn, hebben baat bij het inademen van de zoute lucht.

Onderdeel vitaliteitsprogramma

‘Ik denk dat ondernemers er zeker niet verkeerd aan doen om, net als bij sportabonnementen of massages op het werk, ook onze zouttherapie onderdeel van hun arbo- en vitaliteitsprogramma te maken.’ Prins is ervan overtuigd dat iedere werkgever er daardoor op vooruit zal gaan. ‘Onze halotherapie heeft een preventieve werking. Dat levert gezonder en vitaler personeel op, en dat is winst voor het bedrijf.’

Luchtwegklachten

‘Onze halotherapie is ontwikkeld voor mensen met luchtwegklachten. Zo ook voor mensen die last hebben van bronchitis, astma of hooikoorts. De zoute lucht in onze zoutkamer reinigt de luchtwegen.’ Menigeen heeft zelfs zoveel baat bij deze therapie, dat ze hun medicijngebruik – in samenwerking met een behandelend arts – kunnen afbouwen. ‘Maar ook mensen die bevattelijk zijn voor ‘een griepje’ of ‘een verkoudheidje’, zullen merken dat ze erg veel baat hebben bij onze zouttherapie.’

Verzekeraar vergoedt niet

‘Helaas willen verzekeraars er nog niet aan om onze behandelingen te vergoeden’, vertelt Prins. ‘Dat maakt de drempel voor veel mensen, die wel baat hebben bij onze behandelingen, net iets te groot. Maar wanneer een werkgever meebetaalt, komen sessies in onze zoutkamer voor nog veel meer mensen binnen handbereik.’ Daarbij snijdt het mes duidelijk aan twee kanten. Immers: minder ziekteverzuim levert het bedrijfsleven een fikse kostenbesparing op. ‘Daarmee is het dus een verantwoorde investering om als werkgever – deels – mee te betalen aan de zoutkamer-sessies voor je werknemers’, weet hij. ‘Sterker nog: ik zou willen dat het fenomeen zoutkamer al had bestaan toen ik zelf nog met ziekteverzuim van mijn werknemers te kampen had’, gaat hij verder.

Griepprik

‘Steeds meer mensen krijgen tegenwoordig een griepprik om preventief op te treden. Toch worden mensen ziek en niemand die dat vreemd vindt’, gaat Prins verder. ‘Met halotherapie zul je dat niet meemaken. Sterker nog: halotherapie helpt ook bij klachten die richting burn-out gaan. In de zoutkamer wordt je een andere manier van ademhalen aangeleerd. Dat is niet alleen beter voor het inhaleren van de zoute lucht, maar helpt tegelijkertijd ook om je lichaam en geest tot rust te brengen.’ Dat dit heilzaam is voor een ieder, hoeft hij toch niet te vertellen?! Bovendien: terwijl de zoutkristallen de luchtwegen zuiveren, heb je, als je de zoutkamer bezoekt, ook echt even rust. ‘Gedurende dat kleine uurtje ‘moet’ je even helemaal niets en dat is in de waan van de dag ook heel erg prettig’, vertelt hij en geeft nog een laatste tip: ‘Wel even je mobiel wegleggen, want pas dan kun je echt helemaal genieten…

Share:

Author: Alex de Jong/Attest Communicatie